Terug naar Voorproefje

Kerstman

De kerstperiode is bij uitstek geschikt om techniek te koppelen aan alle andere vakken. Je kunt techniek eenvoudig en laagdrempelig integreren. Hieronder vind je allerlei ideeën om toe te gaan passen met je eigen groep.

Maak een keuze uit de volgende opdrachten voor de leerlingen in jouw groep

  1. Digitale geletterdheid en taal: Ontwerp je eigen kerstkaart in Canva of Scratch en plaats er een leuke tekst bij.
  2. Begrijpend lezen: Zoek je favoriete kerstrecept op en ga aan de slag. Ontwerp menukaarten en plaats deze op de tafel. Nodig eventueel gasten uit om te komen eten in jullie restaurant. Bijvoorbeeld de ouderen uit de omgeving.
  3. Rekenen en ruimtelijk inzicht: De kerstman komt met zijn arrenslee. Deze is 2 meter lang, 1 meter breed en 50 cm hoog. Hoe kan hij zoveel mogelijk pakjes meenemen? Plak de grootte met afplaktape af op de grond. Deze kun je aanpassen aan de grootte van de pakjes (dozen, blokken etc.). Je kunt dit uitbreiden door op elk pakje een postcode te plaatsen. Dan moeten ze het ook in de juiste volgorde inpakken, zodat de Kerstman het makkelijk kan bezorgen.
  4. Drama: Bedenk een rollenspel met de Kerstman en voer hem uit.
  5. Aardrijkskunde: Over de hele wereld wordt Kerst op een andere manier gevierd. Welke tradities kun je vinden en waar liggen deze landen op de wereldkaart? Maak of ontwerp iets dat bij een leuke traditie past. Bijvoorbeeld een kraampje van ijsstokjes, hout voor een kerstmarkt.
  6. Muziek, taal en digitale geletterdheid: Bedenk een kerstlied op een bestaande melodie. Gebruik vervolgens een app om hem af te spelen. Hier zijn diverse apps voor om kinderen het te leren. Een voorbeeld hiervan is pianokids.
  7. Ontwerpen: Ontwerp het vervoersmiddel voor de Kerstman voor de toekomst. Zijn pakjes moeten uiteraard ook meekunnen.
  8. Rekenen: Hoe vliegt en rijdt de Kerstman naar Nederland toe? Hoeveel kilometer is dat? Hoe lang doet hij er over? Wat is de beste route?
  9. Spelling: Maak woordkaartjes van lastige woorden en maak hier een spel bij.
  10. Beweging: Het sorteercentrum heeft 6 afdelingen (matjes). Helaas zijn alle pakketten door elkaar geraakt. Welk team kan als eerste de pakketjes uit zijn postcodegebied verzamelen?
  11. Rekenen: Sorteer alle kerstkaarten in zet ze in de juiste volgorde, zodat ze makkelijk te bezorgen zijn door de postbode. Dit kan op postcode, maar ook op wandelroute vanuit school. Vervolgens kun je ze dan ook laten posten of bezorgen.
  12. Het cadeaupapier is op! Hoe gaan we dit oplossen? Ik heb vandaag nog … pakketjes om in te pakken.
  13. Geschiedenis en digitale geletterdheid: Vraag ChatGPT naar de geschiedenis van de Kerstman. Bij welke vraag krijg je het beste antwoord? Klopt dit antwoord ook? Vat het samen in je eigen woorden en maak er een vlog of blog bij.
  14. Crea: Ontwerp een kerstbal, kerstdecoratie of een kerstmal voor koekjes en laat deze 3d printen.
  15. Crea: Ontwerp een rad van fortuin met allemaal leuke kerstopdrachten.
  16. Crea: Ontwerp een kaart met een ledlamp dat aangaat op het moment dat je de kaart opent.
  17. Tekenen: Kinderen tekenen een kale kerstboom met stiften op een vel keukenpapier. Als je het papier in water legt, verschijnen “versieringen” doordat de inkt oplost en verspreidt.
  18. Vouw een 3D Kerstster

Combineer het met materialen uit de Coole TECH Boxen

  • Ontwerp een arrenslee met de constructiematerialen of magneten
  • Bouw het huis van de Kerstman
  • Maak een Kerstman met de tandwielen
  • Programmeer een kerstliedje
  • Laat Bottley een pakketje naar de ring brengen
  • Laat ze zelf iets creatiefs bedenken met de materialen