Terug naar Zomereditie

Zonnesmeltwedstrijd

Wat smelt het snelst in de zon? In dit proefje ontdek je hoe verschillende materialen warmte van de zon vasthouden. Zet een stukje chocolade of boter op verschillende ondergronden, zoals zwart papier, aluminiumfolie of een plastic bakje. Wat werkt het best als een zonneval? Tijd om het te testen!

Wanneer smelt chocola het snelst? Ontdek het zelf!

Wil je met je eigen ogen zien hoe chocola snel smelt? Dat kan! Volg de stappen hieronder en leer meer over het smelten van chocola.

Wat heb je nodig?

  • Een paar gelijke stukjes chocolade of boter
  • Zwart papier
  • Aluminiumfolie
  • Een plastic bakje of bordje
  • Tijdklok of stopwatch
  • Zonnige plek buiten
  • Pen en papier om te noteren

Zo doe je het:

  • Leg op elk materiaal (zwart papier, aluminiumfolie, plastic bakje) een stukje chocolade of boter.
  • Zet ze tegelijk in de zon, op een plek waar het niet waait.
  • Start de timer zodra ze in de zon staan.
  • Kijk goed en noteer wanneer elk stukje begint te smelten.
  • Meet na 5 of 10 minuten welk stukje het meest gesmolten is.

👉 Zorg dat alles op een gelijke plek in de zon ligt, zodat het eerlijk blijft!

Wat gebeurt er daarna?

Sommige materialen nemen warmte sneller op dan andere. Zwart papier wordt snel warm omdat het zonlicht absorbeert. Aluminiumfolie weerkaatst licht en blijft koeler. Zo ontdek je hoe materialen de warmte van de zon vasthouden of juist tegenhouden.

Zo leer je precies welke ondergrond chocola sneller laat smelten of juist niet. Leuk én leerzaam!

Meten is weten

Nu je alles hebt voorbereid, gaan we meten.

Wat ga je doen?

  • Noteer de tijd (in minuten en seconden) tot elk stukje begon te smelten.
  • Maak hier ook een tabel bij. Vul hierbij in hoe lang het duurde voordat het begon de smelten en hoe het erbij ligt na 10 minuten.
  • Zet alle ondergronden in de juiste volgorde van langzaam naar snel of andersom.

➡️ Welk materiaal liet het snelst smelten?
➡️ Reken het verschil in tijd tussen het snelste en het langzaamste materiaal.

Tabel maken

Schrijf bovenaan:

Materiaal
Begint te smelten na…
Hoeveel gesmolten na (5 of 10) min? (weinig / beetje / veel)

Links daaronder schrijf je alle materialen en vervolgens de resultaten.

Denk na en bespreek

Beantwoord de vragen en gebruik daarbij de woorden: smelten, zonlicht, materiaal.

  • Wat heb je gezien tijdens het proefje?
  • Welk materiaal werkte het beste als zonneval?
  • Waarom denk je dat dit materiaal het snelst iets liet smelten?

Differentiatie

4-7 jaar: Teken wat er gebeurde. Laat zien welk materiaal het snelst smolt. Vertel aan de leerkracht of een klasgenoot wat je hebt gezien. Gebruik woorden als: warm, smelten, zon.
8-12 jaar: Schrijf een kort verslag van het proefje: Wat heb je gedaan? Wat viel je op? Wat denk je dat er de volgende keer anders gebeurt als je het in de schaduw zet? Gebruik je eigen woorden én de woorden: materiaal, zonlicht, smelten, verschil.

Leuke weetjes

Wist je dat…

  • Zwarte kleding voelt warmer aan in de zon, net als zwart papier!
  • Wist je dat je chocola ook kunt smelten met je handen?
    Als je het lang vasthoudt, warmt het op tot lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C). Dat is genoeg!
  • Niet alleen hitte kan iets laten smelten
    Druk kan ook iets laten smelten. Zo wordt bij hoge druk zelfs ijs vloeibaar, ook al is het onder 0 °C!
  • De zon is bijna 6000 graden Celsius aan het oppervlak, zelfs een stuk ijzer zou daar dus nog gaan koken!
  • Na dit proefje een aardbei dippen in de chocola ook erg lekker is!
  • Waarom smelt een ijsje sneller dan chocolade? IJs bevat water en water smelt bij 0 °C. Chocola moet eerst zachter worden, dan smelten.
  • Smelten is niet hetzelfde als verbranden
    Als iets smelt, verandert het in vloeistof. Bij verbranden verandert het in rook en as. Dat is een chemische reactie!